Най-малко един човек загина, а над милион домакинства останаха без електричество заради преминаването през южните части на САЩ на урагана Айда, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 Щатът Луизиана, който стихията достигна като ураган от четвърта степен, е най-тежко засегнат според сайта, който следи спиранията на тока в САЩ poweroutage.us.

Около 996 000 домакинства в щата са без електричество, засегнати са и около 36 000 клиенти в съседния щат Мисисипи. Целият Ню Орлиънс е без ток, съобщи кампанията за готовност на града за бедствия и аварии ("НОЛА Реди" - NOLA Ready), като се позова на електроенергийния оператор "Ентерджи". "Единственото електричество в града идва от генератори", съобщи в Туитър "НОЛА Реди".

В Ню Орлиънс живеят близо 400 000 души. "Ентерджи" заяви, че ураганът е повредил всички осем електроснабдителни линии, захранващи града. В ход са ремонтни дейности, но не се очаква електроснабдяването да бъде възстановено скоро, допълни енергийният доставчик.

Информацията за първи смъртен случай вследствие на бурята дойде от Преривил, южно от град Батън Руж, щатската столица на Луизиана. Местното шерифство съобщи за загиналия във Фейсбук и поясни, че човекът е убит снощи местно време от паднало дърво. Националният център за наблюдение на ураганите предупреди по-рано, че урагани с подобна сила обикновено предизвикват катастрофални разрушения на сушата.

Снимки и видеа показаха големи наводнения и щети вследствие на стихията, а местни медии съобщават за разрушени домове, наводнени улици и повалени дървета и електрически стълбове.

В град Галиано бурята отнесе части от покрива на болница. Няма пострадали. Макар и степента на бурята да беше понижена на втора, през нощта поривите на вятъра й все още достигаха до 175 км/ч, според центъра за наблюдение на ураганите.

Айда се очаква да продължи да губи сила с придвижването на окото й към Батън Руж, но въпреки това вероятно ще остане от поне първа степен. Бурята връхлетя точно 16 години след урагана Катрина, причинил смъртта на над 1800 души наред с катастрофални разрушения и наводнения във и около Ню Орлиънс.

Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви пред Си Ен Ен, че Айда ще бъде най-сериозният тест за защитата на града от бури след Катрина, но изрази оптимизъм, че Ню Орлиънс ще се справи.

Няколко окръга наложиха вечерен час, за да се гарантира, че хората, които не са се евакуирали, ще си останат по домовете с оглед на опасността от екстремални пориви на вятъра и наводнения.

В Източен Батън Руж, където живеят около 440 000 души, беше въведен полицейски час от неделя вечерта местно време до понеделник сутринта.

Преди бурята да достигне сушата, президентът на САЩ Джо Байдън одобри спешни мерки за Луизиана и съседния щат Мисисипи.

"Към хората от крайбрежието на Мексиканския залив: моля ви, спазвайте указанията на властите в това опасно време", написа по-късно Байдън в Туитър. "Веднага щом ураганът Айда премине, ще впрегнем цялата мощ на страната във ваша помощ."