Една трета от видовете тропически растения в Африка са потенциално застрашени от изчезване, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Авторите му са се позовали на Червения списък на Световния съюз за опазване на природата. Този списък е относително цялостен за бозайниците и птиците, но е непълен за растенията - направена е преценка на по-малко от 10 процента от видовете. Съществуват над 350 000 вида растения на нашата планета.

Екип под ръководството на ботаника Тома Куврьор от Френския институт за изследвания и развитие е анализирал състоянието на 22 000 вида африкански тропически васкуларни растения, като е използвал данни на френската Фондация за изследване на биоразнообразието.

Резултатите показват, че 32 процента от видовете, т.е. почти 7000 вида са потенциално застрашени от изчезване. Друга една трета от видовете е възможно да бъдат застрашени в близко бъдеще. Това се дължи до голяма степен на човешката дейност, като обезлесяване, превръщане на зелени площи в обработваеми земи, икономическо развитие, както и на климатични промени.

Най-застрашените райони са в Етиопия, централната част на Танзания, южната част на ДР Конго и горите в Западна Африка.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.