След три месеца с меки температури и слаби валежи, зимата най-накрая настъпи в цяла Италия, а през последните няколко часа бурното време удари граничещите с Франция райони, предаде БНТ.

Обилните снеговалежи засягат от вчера големи части от планините около Торино. Един метър достига снежната покривка на места. Има прекъсвания на електричеството и задръствания по магистралите, а много второстепенни пътища са станали непроходими.

Издаден е оранжев код за тревога за лавинна опасност за Западните Алпи и жълт код за опасност от наводнение в равнините поради обилни валежи.

Петима скиори са били открити мъртви в Швейцария, съобщи АФП, позовавайки се на полицията. Властите в кантона Вале са започнали издирването им в неделя. Сигналът е бил за шестима души, изчезнали по време на ски каране. Те са тръгнали от алпийския курорт Цермат, предаде Ройтерс.

Скиорите, петима от които са членове на едно и също семейство, са изчезнали в събота близо до Матерхорн, който е до границата между Швейцария и Италия. Издирването им е било затруднено поради много лошите метеорологични условия в района. Имало е буря в южната част на Алпите, а рискът от лавини е попречил на хеликоптери и спасители да се приближат до района. Шестият скиор от групата все още не е открит.