Едновременно два тропически циклона, образували  се в източната част на Тихия океан, се насочват към Хавайските острови.

Първият, който ще се приближи до Хаваите, е тропическа буря "Ерик".

Ерик ще мине южно от Хаваите, но все пак ще предизвика бурни и ураганни ветрове

Снимка: НОАА

Според прогнозите, днес тя ще достигне етапа на ураган и ще продължи да се приближава до Хавай със скорост от около 25 км / ч.

В 9 часа източноевропейско време скоростта на вятъра в централната част е 28 m / s, а до 15 h скоростта на вятъра трябва да достигне 34 m / s с пориви до 42 m / s, след което "Ерик" ще се превърне в пълноправен ураган.

Максималната интензивност на "Eric" трябва да достигне утре, 31 юли, когато скоростта на вятъра ще надвиши 42 m / s, а поривите ще достигнат 55 m / s. Според последните прогнози траекторията му ще преминава плътно на юг от островите, но с периферията си най-вероятно ще докосне южния остров Хавай.

След това, навлизайки над по-хладни води, се очаква отново да отслабне до стадия на тропическа буря, така че да не се очакват сериозни щети от нея.

Но следващият циклон, който все още е в етап на тропическа депресия, в който скоростта на вятъра не надвишава 15 м / с, се насочва право към оста на Хавайските острови, минавайки на около 300 км северно от траекторията на "Ерик".

Вчера към обяд депресията достигна етапа на буря, на която бе дадено името  Флоси ("Flossie").

Флоси е още далеч на изток, но според актуалните прогнози Хаваите лежат точно на пътя на траекторията му

Снимка: НОАА

На този етап от развитие циклонът няма да се задържи дълго, като утре 31 юли ще достигне до стадия на ураган (тропически циклон) категория 1. Максималното развитие се очаква на 1 и 2 август, като през този период скоростите на вятъра ще надхвърлят 42 m / s, а поривите ще достигнат 58 m / s.

По предварителни данни, циклонът ще стигне до Хавайските острови следващия понеделник - вторник (5-6 август). Въпреки това, познавайки нрава на тропическите циклони, да прогнозираме тяхната траектория и особено интензивността, за толкова дълго време, не винаги е благодарна задача, така че ще продължим да следваме траекторията на Флоси в следващите дни.

На картата на НОАА се виждат прогнозираните бъдещи траектории на двата тропически циклона

Снимка: НОАА

ИЗБРАНО