Журналистическа организация даде мъжкото име Ахмет, използвано от турските мигранти, на система от ниско атмосферно налягане, която донесе ниски температури, тъмни облаци и сняг в Германия във вторник, като целта е да се привлече вниманието към все по-многообразното население на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Ахмет ще бъде последван от системи с ниско атмосферно налягане, носещи арабски, кюрдски и гръцки имена като Джемал, Горан, Хаким и Димитриос. Системите с високо атмосферно налягане, които ще достигнат страната в началото на година, ще бъдат наречени Божена, Шана и Драгица - имена с полски, еврейски и южнославянски корени.

На снимката можете да видите влияещите и на времето у нас Ахмет, Лиза и Александър:

Снимка: DWD, met.fu-berlin.de

В Германия изборът на имена на системите, които влияят върху ежедневните промени във времето, не са работа само на метеоролозите. Всеки може да участва в избора срещу заплащане. Изборът на име за промени, които носят слънчево време, струва 360 евро, а кръстниците на дъждовните промени плащат по 240 евро.

Асоциацията "Ню Джърман Медиа Мейкърс", обединяваща журналисти от различен произход, платила за избор на няколко имена, каза пред Асошиейтед прес председателката на организацията Ферда Атаман.

"Досега времето ни имаше предимно типично германски имена, макар че 26 на сто от населението е с мигрантски корени", казва Атаман, чиито родители са емигрирали от Турция.

Проектът за избор на метеорологични имена е символична инициатива за по-голяма видимост на многообразието в германското общество.

Групата лобира в германските медии да бъдат установени квоти за наемане на журналисти от мигрантски семейства и с различен цвят на кожата, които според организацията почти не са представени в медиите в Германия. От асоциацията твърдят, че едва между пет и десет на сто от репортерите и редакторите в Германия са от семейства на мигранти.

Системите с ниско и високо атмосферно налягане в Германия ще имат и много традиционни немски имена през 2021 г., сред които Райнхард, Фолкер, Маргрете, Труди и Валтрауд.