Пресъхналналите брегове и понижаващото се равнище на водата в езерото Титикака дават все по-тревожен сигнал, че животът около най-големия сладководен басейн в Южна Америка няма да продължи по досегашния начин заради жестоките горещи вълни, които заличават зимата в южното полукълбо, пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Подобно на много други райони, които също страдат от смъртоносните последици от климатичните промени, водата в голямото езеро, разположено в Андите на границата между Боливия и Перу, е на път да достигне рекордно ниско ниво.

В глобален план юли беше най-горещият месец, регистриран някога, като продължителните периоди на суша се отразиха особено тежко както на хората, така и на животните.

Нивото на водата в Титикака в момента е само с 30 сантиметра над най-ниската точка, регистрирана през 1996 г., каза Лусия Валпер от боливийската служба по метеорология и хидрология. Тя посочи, че в някои части на страната сушата може да продължи до ноември.

Земеделците в съседната община Хуарина отчаяно се нуждаят от помощ.

Езерото е разположено на 3800 метра надморска височина, което го прави още по-уязвимо на слънчева радиация, казват експерти от боливийския технически университет "Оруро".

В последно време големи плодородни райони край бреговете на Титикака се превърнаха в пустиня.

Невижданата досега в историята суша в Южна Америка засегна и критично важния селскостопански сектор в Аржентина. Международният валутен фонд прогнозира, че в резултат на това аржентинската икономика тази година ще се свие с 2,5%.

Уругвай също пострада. Нивото на водата в язовира "Канелон Гранде", основен източник на питейна вода за жителите на столицата Монтевидео, през юни спадна толкова, че върху значителна част от някогашното му дъно поникна трева.