Ройтерс съобщава, че според държавния енергиен регулатор, Националната енергийна администрация, потреблението на електроенергия в Китай е достигнало 623,5 тераватчаса (TWh)  през февруари благодарение на "продължителното и стабилно икономическо възстановяване".

Медията посочва, че цифрата е скочила с 16,9% в сравнение с февруари миналата година. Китайският държавен телевизионен оператор CCTV също отразява новините.

Базираният в Хонконг вестник South China Morning Post съобщава, че се очаква Китай да "отстоява твърдо" развитието на ядрените си енергийни мощности като част от стремежа си към декарбонизация, "въпреки опасенията за сигурността, предизвикани от руската инвазия в Украйна".

 Тиан Лей - изследовател в Института за енергийни изследвания към Китайската академия за макроикономически изследвания,  публикува мнение в държавния вестник Economic Daily.

Тиан обяснява необходимостта Китай да "укрепи веригите на въглищната, нефтената и газовата промишленост" на фона на "европейската енергийна криза", предизвикана от "руско-украинския конфликт".

Caixin - независимо китайско финансово издание, се фокусира върху безопасността на работното място в китайските въглищни мини. В него се казва, че "ситуацията все още е тежка".