Кристалните води на Малдивите са едни от най-красивите гледки на света. Само че има проблем - вече са прекалено топли. Температурата им достига 29 градуса. Глобалното затопляне пълзи и към дъното. Там, където коралите не могат да го понесат и измират с бързи темпове.

Тома Льобер е посветил живота си, за да ги изучава и за да търси начин да ги спаси. Белезникав. Такъв е цветът на мъртвите корали, а само преди пет години те са греели в пищни цветове.

"Тук умира цяла екосистема. Коралите приютяват около 25 процента от морските видове", казва морският биолог.

Той прави усилия, за да спаси все още живите корали, като събира корените, устояли на затоплянето.

"Тази част е все още жива и ще се опитаме да я възстановим", допълва Льобер.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Събраните фрагменти се пренасят в специален център за опазване на морето. Той е част от луксозен хотелски комплекс, който осигурява половината от средствата за дейностите по възстановяване на коралите. Дори и гостите на хотела могат да се включат като помагачи. Фрагментите се поставят върху рамки от пясък и метал. Те са основата, върху която ще израснат коралите.

"Като при дърветата е. Засаждате клонче в земята, то пораства и се превръща в ново дърво", казва още морският биолог.

Тази структура ще се присъедини към хилядите други, поставени вече в морето. Защото без коралите водата тук няма да е същата. А и споменът от топлата и безметежна ваканция ще избледнее по-бързо.