По-смъртоносно от COVID и дори от рака? Ако светът не предприеме бързи действия за намаляване на въглеродните емисии, изчисляването на въздействието на глобалното затопляне върху здравето е предизвикателство за изследователите, които се сблъскват с явлението "умножител на заплахите", предадоха Франс прес и БТА.

Уравнението е твърде сложно, отбелязват експертите. То трябва да съчетава многобройните последици за здравето от глобалното затопляне - от непосредствени опасности като повишаване на температурите и екстремни метеорологични явления, до недостига на храна и вода в дългосрочен план, преминавайки през замърсяването на въздуха и болестите.

Световната здравна организация (СЗО), за която климатичните промени са най-голямата заплаха за човешкото здраве, призова то да бъде поставено в центъра на преговорите на конференцията за климата COP27.

Изправено пред глобалното затопляне, човечеството трябва да "сътрудничи или да загине", предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в понеделник на откриването на срещата на върха в Египет.

Между 2030 и 2050 г. СЗО очаква климатичните промени да доведат до близо 250 000 допълнителни смъртни случая годишно, причинени от "недохранване, малария, диария, топлинен стрес".

Смята се, че тази оценка е много по-ниска от действителната, още повече че включва само някои фактори, казва Джес Бигли от неправителствената организация Global Climate and Health Alliance, за която "изменението на климата умножава заплахите".

Близо 70% от смъртните случаи в света се дължат на болести, които глобалното затопляне може да влоши, се посочва в доклад, публикуван тази година от експертната група на ООН по въпросите на климата.

По-високите температури също така тласкат животни, носители на вируси, като комарите, към нови райони, увеличавайки разпространението на съществуващи болести, както и риска от разпространение на нови.

През последното десетилетие възможността за предаване на малария се е увеличила с почти една трета (32,1 процента) в някои части на Северна и Южна Америка и с 14 процента в Африка в сравнение с периода 1951-1960 г.

Рискът от предаване на треска от денга се е увеличил с 12 процента в световен мащаб през същия период, според Лансет Каунтдаун (Lancet Countdown), годишно проучване на експерти от 51 институции, включително СЗО и Световната метеорологична организация (СМО).

Покачващите се температури благоприятстват и разпространението на болестотворни бактерии във водата.

Друга голяма заплаха е недостигът на храна.

Според годишното проучване близо 100 милиона души повече са били в ситуация на тежка продоволствена несигурност през 2020 г. в сравнение с 1981-2010 г.

Лансет Каунтдаун също така отбелязва, че екстремната суша се е увеличила с почти една трета през последните 50 години, излагайки стотици милиони хора на риск от недостиг на вода.

Същото проучване показва, че смъртните случаи, свързани с горещините, са скочили с 68 процента между 2017 и 2021 г. в сравнение с периода 2000-2004 г.

Замърсяването на въздуха е допринесло за 3,3 милиона смъртни случая през 2020 г., включително 1,2 милиона, пряко свързани с емисиите от изкопаеми горива, според Лансет Каунтдаун.

В бъдеще глобалното затопляне може да доведе до повече смъртни случаи от рака в някои части на света, особено в най-бедните, според нова платформа за данни, стартирана от Програмата на ООН за развитие и Climate Impact Lab.

В най-лошия сценарий, ако емисиите от изкопаеми горива не бъдат намалени бързо, изменението на климата може да увеличи глобалната смъртност с 53 смъртни случая на 100 000 души до 2100 г. Това е около два пъти повече от сегашния процент на смъртните случаи от рак на белия дроб.

За сегашното население на света това би означавало 4,2 милиона допълнителни смъртни случая годишно, което е повече от официалния баланс на COVID-19 през 2021 г.

Според Хана Хес от Climate Impact Lab тези прогнози вероятно са подценени, тъй като не включват определени заплахи като болести, пренасяни от вектори.