Спътникови снимки показаха, че горите в Германия са намалели с почти 5% от януари 2018 г. до април 2021 г., съобщи Германският авиокосмически център, цитиран от ДПА.

Причината за загубата на почти 501 000 хектара гори основно е "необичайно екстремните периоди на горещини и суша, които от своя страна са създали благоприятни условия за инфектиране с вредни насекоми", казаха от Центъра.

Спътниковите снимки са направени от апарата "Сентинел-2" на европейската програма "Коперник" и американския "Лендсат 8" за оценяване на загубите.

Най-засегнати са иглолистните гори в Централна Германия. Най-гъсто населената германска провинция Северен Рейн - Вестфалия в западната част на страната е загубила повече от четвърт от горите си със смърчове, а в някои райони загубите са до две трети.

Дърветата или са изсъхнали естествено, или са отсечени като спешна мярка, каквато е практиката при инфектирането им с вредители. В случая със смърчовете така короядите остават без храна и се прекратява разпространението им.

Широколистните дървета често се възстановяват от нашествия на вредители, но при иглолистните не е така.