Подобно на септември, средната температура на въздуха през октомври в Северното полукълбо е най-високата в историята на наблюденията.

 

Преди това Руският хидрометеорологичен център съобщи, че лятото на 2019 г. е било най-горещото в Северното полукълбо на Земята в цялата история на редовните наблюдения на времето на планетата, т.е. от 1891 г.

Септември покава същия резултат.  Изминалият октомври подкрепи тази тенденция. Оказа се, че той е с 0,1 ° C по-топъл от предишните рекордьори - октомври 2016 и 2018. Средната температура на въздуха за периода януари-октомври тази година е на второ място сред най-високите стойности за същия период на 2016 г. Сега зависи от ноември и декември дали изходящата 2019 г. ще стане най-топлата в историята.

Миналия октомври средната температура на въздуха значително надвиши нормата в по-голямата част от Евразия и Северна Африка, включително на територията на Балканския полуостров. В Централна и Източна Европа, Североизточна Африка, Близкия и Средния Изток, Централна Азия и почти цялата територия на Русия, средната температура на въздуха през октомври е 2 ° C или повече над нормата, а в някои региони - 4 ° C или повече (виж картата).

Изминалият октомври - пореден най-топъл в историята

Снимка: ГМЦ РФ

В Северна Америка необичайно топлото време в по-голямата част от Канада и Мексико беше в контраст със студа в САЩ. В Канада аномалиите в средната месечна температура на въздуха са + 2 ... 10 °, а в САЩ -2 ... -4 °. Отрицателната аномалия в САЩ, макар и сравнително голяма по площ, беше неутрализирана и "надскочена" с ислишък от огромните по площ положителни аномалии.

В Арктика изминалият октомври беше един от най-топлите месеци в историята. Средната температура там е трета в историята на наблюденията в този регион.

Освен САЩ, по-студено от обикновено, миналия октомври беше в Северна Европа и в Индия.

В Русия средно за месец температурата беше под нормалната само в Карелия, на Колския полуостров и частично на Камчатка. Навсякъде тя бе с 2 ° или повече над норма, а в някои райони на Якутия и на север от Сибир - с 4 ° или повече. Най-големите положителни аномалии се образуваха в арктическия регион на страната. На Земята на Франц Йосиф и на Северна Земля те възлизат на + 8 ° и повече.