Пожарите, които бушуват в Калифорния повече от седмица, могат да променят количествата и да влошат последиците от очакваните в следващите седмици валежи в района. В редица области, където са се образували много открити пространства, следствие на пожарите, са възможни наводнения и свлачища, съобщава РИА Новости, цитирайки говорителя на щатския пожарен щаб Джонатан Кокс.

"От дълго време чакахме дъждът да дойде. Но е вероятно той да причини свлачища и наводнения в пострадалите от огъня райони. Необходимо е спешно да се справим с този проблем", заявил е Кокс.

В момента в Калифорния все още бушуват два големи пожара: в северния крайон Бут близо до град Парадайз и в южния район Вентура в района на Малибу.

Първият пожар е най-опустошителният в историята на щата. Площта му е 540 квадратни километра. Ситуацията там все още е сложна. Втория пожар постепенно е овладян: вятърът е стихнал, а жителите започват да се връщат в домовете си.

Вчера броят на жертвите достигна 60 души. Търсенето на изчезналите - над 600, продължава.

Повече от 8 хил. души в Калифорния се борят с огъня, включващо многобройни специални съоръжения: стотици коли, булдозери, супертанкери Boeing-747, танкери DC-10, десетки хеликоптери и самолети.

ИЗБРАНО