Ледената покривка на Гренландия се топи необратимо и учени се опасяват, че тя ще продължи да сe свива, дори и затоплянето на климата да бъде спряно още днес, съобщи АФП.

"Ледниците в Гренландия са достигнали точка, от която няма връщане и снеговалежът не може повече да компенсира разтопения лед, който изтича от тях в океана" - пишат авторите на изследването от университета на Охайо в сп. "Нейчър Къмюникейшънс".

Ако през 80-те и 90-те години на миналия век от ледената покривка са се топели годишно около 450 гигатона лед, които са компенсирани от снеговалежа, от началото на този век загубите достигат до 500 гигатона лед. Това показва анализ на данни за 40 години.

Други специалисти обаче казват, че е преждевременно да се говори за точка, от която няма връщане.

"Не знаем как концентрацията на парникови газове ще се увеличи" - каза Рут Мортрам, климатоложка от датския институт по метеорология.

"Резултатите, публикувани в "Нейчър", показват, че дори и парниковите газове да бъдат стабилизирани на сегашното ниво, ледената покривка ще продължи да се топи, но докато отново постигне равновесие с климата"- добави тя.

Според друго изследване на специалисти от университета Линкълн във Великобритания, топенето на ледовете в Гренландия може да допринесе за покачване на морското ниво с 10 до 12 см до 2100 г.