Няма значение дали харесвате Русия или не: от времето в някои райони на тази страна в голяма степен зависи каква ще бъде зимата у нас.

Средномесечната температура през месец септември 2020 година постави нов рекорд на територията на Русия, като той стана най-топлият за цялата история, откакто се водят метеорологични наблюдения, предаде ТАСС.

Агенцията цитира изявление на Марина Макарова, главен специалист в Хидрометеорологичния център на Руската Федерация.

"На азиатската територия на Русия и в цялата страна този септември се оказа най-топлият в цялата 130-годишна история на редовни метео наблюдения. Досега рекордът се държеше от месец септември 20016 г.", съобщи Макарова.

По нейните думи най-големите аномалии, с над 4-6 градуса, са били регистрирани в северната част на Евразия.

"Отбелязани са там, където през месеца нееднократно бяха установявани нови температурни максимуми", отбеляза метеороложката.

Напомняме, че масивна и уникална продължителна положителна аномалия владя Сибир от януари до юли - за периода средно температурите бяха на места до 5 градуса над обичайните.

Времето в Сибир определя до голяма степен каква ще бъде зимата у нас. При още по-значително затоплящата се Арктика, само в Сибир се формират достатъчно студени въздушни маси, за да да може при подходящата циркулация да предизвикат много студени периоди в страната ни.

За целта е необходим гребен от т нар "Сибирски антициклон", както и самото му наличие и достатъчно сила, големина, площ и височина. За последно това се случи в чист вид преди 10 години, в студената зима на 2012 година.