Количеството на плаващия морски лед около Антарктида е спаднало под 2 млн. кв. км за трета поредна година, съобщава "Обзървър".

Изданието добавя, че този праг не е бил преминаван от началото на сателитните измервания през 1979 г.

Последните данни от Националния център за данни за снега и леда на САЩ потвърждават, че последните три години са били трите най-ниски в историята по отношение на количеството морски лед, плаващ около континента.

Учените са заявили, че поредната изключително ниска година е още едно доказателство за "смяна на режима", като новите изследвания показват, че морският лед на континента е претърпял "рязък критичен преход".

Файненшъл Таймс използва данните, за да направи своята "климатична графика на седмицата", в която се казва: "Антарктида е подложена на силен натиск от изменението на климата, като нивата на морския лед се приближават до рекордно ниски нива в същото време с бързото топене на части от ледената маса на континента."

В него се добавя: "Последният сезон на топене в Антарктида, който се извършва през лятото в южното полукълбо през декември, януари и февруари, беше с повече от месец по-дълъг в някои райони на континента."