Мощна буря удари рано тази сутрин Черноморието, става ясно от снимки и клипове в социалните мрежи. Днес за там метеоролозите бяха издали жълт и оранжев код за опасно време.

Най-засегната е Варна, където падна дъжд до 50 л/кв.м. Изключително силната гръмотевична буря със силен дъжд достигна морската столица към 4:40 часа. 

В резултат на валежите, няколко пътни участъка бяха наводнени.

Образуваха се големи локви в района на Летния театър, автогарата, Зеленчуковата борса и по главния път за курорта "Златни пясъци". Няколко автомобила са били блокирани от водата, но те са изтеглени след помощ от пожарната. Няма нанесени щети върху инфраструктурата или затворени за движение пътни участъци. 

Шофьори обаче издирват изпадналите си номера на автомобилите си в социалните мрежи.

Снимка: Красимир Петров/Забелязано във Варна

"Такава буря не помня, гърми и вали ужасно силно", пише жена от от "Младост". "Ужас е", коментира друг.

За аварирали коли на няколко места в града съобщават местни жители. Централният булевард на квартал "Аспарухово" е под вода. Река потече и по бул. "Княз Борис I", вадата временно затрудни преминаването в района.  

Стихията се придвижи в посока Несебър-Слънчев бряг-Равда-Поморие-Сарафово-Бургас, става ясно още от публикации в социалните мрежи: 

Оранжев и жълт предупредителен код за валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за Централна и Източна България.

Днес ще преобладава облачно време, сочи прогнозата на НИМХ. На много места ще има валежи от дъжд. Главно в източната половина на страната те ще са значителни по количество и придружени с гръмотевици. След обяд от запад валежите ще отслабват и спират, а вечерта облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Вятърът ще е слаб до умерен, в източните райони - от изток-югоизток, в останалата част от страната ще се ориентира от запад-северозапад. Температурите и в Източна България ще се понижат и максималните ще са предимно между 20° и 25°, в София - около 19°.

В планините ще бъде облачно. На много места ще има валежи от дъжд, значителни по количество. След обяд от запад валежите ще започнат да отслабват и спират. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.

По Черноморието ще преобладава облачно време. Ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество и придружени с гръмотевици. Вечерта валежите ще отслабват и спират. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са 24°-26°. Температурата на морската вода е 24°-25°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала, по Северното Черноморие до 3 бала.