Циклонът "Лола" връхлетя архипелага Вануату в Тихия океан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Стихията прекъсна електроподаването, наруши комуникациите и причини големи щети в част от островната държава, съобщиха официални представители.

Премиерът на Вануату Шарло Салвай заяви, че "Лола" е прекъснала комуникационните връзки в провинция Пенама, която включва три големи острова. Това прави засега трудна оценката на точния размер на щетите. Има сигнали за повредени сгради и земеделски култури в провинцията, в която живеят около 30 000 души.

"Лола" беше категоризирана от пета степен по скалата за силата на циклоните, но с връхлитането на сушата, силата на стихията намаля на трета степен. Въпреки това ветровете на бурята са със скорост от 125 километра в час и с пориви до 185 километра в час.

Местната авиокомпания "Еър Вануату" отмени полети, а местните фериботи бяха спрени заради бурята. Затворени са учрежденията в островната държава.

Вануату е съставен от около 80 острова и е разположен на около 1800 километра източно от Австралия.

Обикновено Вануату е засяган от циклони в периода ноември-януари. Смята се обаче, че "Лола" е настъпила необичайно рано и е първият предсезонен циклон в Южния Пасифик от 1970 г. насам, отбелязва австралийската медия Ей Би Си.

Същевременно, в другия край на Тихия океан друг силен тропически циклон, "Отис" връхлетя Мексико в района на Акапулко, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Сателитни кадри, показват, че "Отис" е достигнал сушата близо до Акапулко около 6,25 ч. по Гринуич", се казва в съобщение на американския Национален център за ураганите. Стихията е от пета категория по скалата "Сафир-Симпсън" за интензивност на ураганите и ветровете й са със скорост до 270 километра в час.

Според експертите ураганът се очаква да отслабне след навлизане на сушата, но все пак се прогнозират потенциално катастрофални щети.

Допреди 12 часа насред Тихия океан "Отис" беше само тропическа буря, но силата й нарасна много бързо.

В Акапулко, който е популярен курорт, хотелите са заети на 50 процента и мексиканското правителство подготви места за подслон и убежище на туристите. Електричеството в града, който е с население от 780 000 души, беше прекъснато като превантивна мярка с приближаването на стихията. Курортът се готвеше да приема туристи през ваканционния период около Празника на Вси светии, който се почита много в Мексико.

Миналата седмица ураганът "Норма" причини три жертви в мексиканския щат Синалоа. Стихията тогава връхлетя на два пъти мексиканската суша.

Акапулко беше засегнат на 9 октомври 1997 г. от урагана "Паулина", който беше от четвърта категория и който отне живота на близо 200 души, превръщайки се в едно от най-тежките природни бедствия в Мексико в последно време, като се изключат земетресенията.

Най-мощният ураган, регистриран някога в Мексико, беше "Патрисия", през октомври 2015 г., с ветрове със скорост от 325 километра в час. Той обаче причи малко щети, защото връхлетя мексиканската суша в планински необитаем район.

През септември 2013 г. ураганът "Ингрид" в Мексиканския залив и тропическата буря "Мануел" в Тихия океан "атакуваха" заедно Мексико и това беше исторически природен феномен. Жертвите бяха 157. За последно такова съчетаване на две бури в Мексико е имало през 1958 г.

Със затоплянето на повърхността на океаните, честотата на най-интензивните циклони нараства, но не и общата им бройка, отбелязва Франс прес.