Руската държавна телевизия предупреди за "истински снежен апокалипсис" в Москва днес, след като по улиците на столицата се образуваха рекордно високи снежни преспи с височина над 30 сантиметра. Движението по улиците е затруднено, а тротоарите "изчезнаха", предадоха Франс прес и БТА.

"Това са февруарски преспи" в средата на декември, обобщи метеорологичният център "Фобос". Той отбеляза, че "никога в историята на метеорологичните наблюдения не са виждани снежни преспи с такива размери" по улиците на Москва на 18 декември.

Около 119 000 души и повече от 12 500 превозни средства бяха ангажирани с разчистването на снега, съобщиха общинските власти.

"Това е снежен апокалипсис: в Москва има такава буря, че човек нито може да върви, нито да шофира", каза държавната телевизия Първи канал.

"Има толкова много сняг, че няколко автобуса са блокирани по пътищата... и отчаяните пътници слизат, за да продължат пеша", заяви телевизионният канал Рен - Ти Ви.

В някои райони на руската столица тротоарите бяха почти изцяло покрити от сняг, като според местните власти чистачите трябва да се погрижат преди всичко за почистването на улиците и подходите към спирките на градския транспорт.

Повече от 50 полета бяха отменени на московските летищата заради лошото време.