Атмосферната циркулация в източната и южна част  на континента е такава, че директно от Арктика към региона се спускат хладни въздушни маси. Температурата им във височина, когато достигнат южните части на Европа, е с няколко (до 5-6 градуса) по-ниска от обичайната по този показател. Срещайки топлите и влажни средиземноморски въздушни маси, температурните контрасти (градиенти) между двете раждат нестабилност и обуславят появата на мащабни гръмотевични бури, придружени с местни ветрове, порои и градушки.

Нашата страна почти не усети в мащаба, в който това се случи в Гърция, тези явления. Освен в южната ни съседка, по границите на засрещане на двете контрастни въздушни маси, опасни явления имаше и в Италия.

На видеото се вижда как уличните реки влачат паркирани автомобили.

За радост в нашата страна подобни явления в близките дни няма да има.

Днес ще бъде слънчево, с купеста облачност,  но слаби краткотрайни валежи са възможни само на места в планините. Температурите ще бъдат от 22 до около 27 градуса.

На хубаво и малко по-хладно от обичайното за юли време ще се радваме и утре. Температурите слабо ще се повишат и ще достигнат 24 до 29 градуса.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>

Подробна прогноза за почивните дни и  началото на следващата седмица очаквайте утре.