Чайна нюз сървис, официална държавна медия на Китай, съобщи, че повече от 80 000 души са евакуирани поради обилни дъждове и наводнения в югозападната китайска провинция Съчуан,.

Информационният канал добавя: "Нивата на водата в големите реки в провинцията бяха над опасните нива след обилните валежи от петък до неделя.

Един резервоар в град Дажоу е надхвърлил границата за наводнение с 2,2 метра. В съобщението  се казва, че повече от 440 000 души са засегнати от наводнения в шест града в провинцията.

Китай редовно е засегнат от обилни валежи през лятото, но експертите предупредиха, че сега трябва "да подобри устойчивостта на градовете си, тъй като екстремното време става все по -често. "

"Синя харта", пусната от Китайската метеорологична администрация (CMA) миналата седмица, продължава да привлича вниманието на медиите.Там се  съобщава, че Китай е бил все по -повлиян от рисковете от изменението на климата.

Той подчертава, че Китай "преживява все по -екстремни климатични условия, включително високи температури и обилни валежи през последните няколко десетилетия".

Държавният вестник Global Times съобщава, че "предоставя най-новата информация за мониторинга на изменението на климата в Китай и в световен мащаб, включително данни за атмосферата, хидросферата, криосферата, земната биосфера и движещите фактори на изменението на климата".

Базираната в Шанхай Джиемиян нюс съобщава, че "съответните отдели и индустриални асоциации" "ускоряват" процеса на оценка на "състоянието на въглеродните емисии" на "ключови" индустрии, като производството на желязо и стомана, строителни материали, цветни метали, нефтохимическа и химическа промишленост.