Най-малко 12 души са загинали от наводнения в Джънджоу, столицата на централната китайска провинция Хънан, съобщава "Гардиън".

Повече от 457 мм валеж са паднали само  за 24 часа до 17 часа във вторник ...

Общата сума се равнява на повече от 60% от средногодишните валежи в града и включват повече от 200 мм за един час.

Вестникът добавя: "Наводненията са често срещани в дъждовния сезон на Китай, но тяхното въздействие се е влошило през десетилетията, отчасти поради бързата урбанизация на Китай и глобалната климатична криза."

Ройтерс съобщава, че провинцията е станала свидетел на "най-силния дъжд от 1000 години". "От вечерта в събота до късния следобед вчера (вторник) 617,1 мм дъжд се е изсипал над Джънджоу - почти колкото годишната средна стойност за града от 640,8 мм."

От региона са евакуирани над 100 000 души.

Много фактори допринасят за наводненията, но затоплящата се атмосфера, причинена от изменението на климата, прави екстремните валежи по-вероятни.

 Асошиейтед прес съобщава: "Китайските военни взривиха язовир, за да освободят  води, заплашващи една от най-населените му провинции".

В доклад на Bloomberg за наводненията се казва: "Екологичната организация с нестопанска цел" Грийнпийс "предупреди, че метеорологичните събития в Китай отговарят на глобалния модел на екстремно време, породено от изменението на климата.

През последните няколко седмици САЩ и Канада преживяха безпрецедентни горещи вълни, Европа и Индия претърпяха големи наводнения, пожари се разпространиха из Сибир, а сушата обхвана части от Африка и Бразилия.