От началото на сезона периодично ви съобщавахме за уникалната зима в Русия, която вече наистина няма нищо общо с тези, които  се описват от класиците или жителите на руската столица помнят от миналия век.

Че средномесечната температура в Москва отива към рекорд, стана ясно още в средата на месеца, но и тогава още никой не предполагаше, че тя ще бъде чак толкова скандално висока. 

Ако новината беше поднесена като "месечната аномалия е 8 градуса" това не описва съвсем точно ситуацията, съобщавайки, че с толкова (примерно) средномесечната температура в Москва е над нормалната.

Работата е там, че средномесечната температура за най-студения зимен месец в руската столица е...положителна! Тя е с една десета над нулата. Предишният рекорд по този параметър е минус 1.6 градуса - тоест, с близо 2 градуса под сегашния  и също беше възприеман като  немислим. До този момент. За да разберем невероятното постижение, отново ще напомним: така наречената "руска зима" е като фетиш за мнозина в Русия - те си я харесват в снежния и класически вариант със силни студове и дебела снежна покривка.

Може би февруари?

Отговорът е: "Не". Поне в началото си, месецът ще бъде с 8 до 10 градуса по-топъл (точното число  е 9.3!) от обичайното за региона на средноденонощна база.

След краткото застудяване в средата на следващата седмица, което ще засегне и  Източна Европа, моделите единодушно очакват в средносрочен план възстановяване на доминиращата западна циркулация над целия континент.

На неин фон завръщащото се от ден на ден слънце отново ще води до много по-високи от обичайните температури. 

Мнозина не се интересуват толкова от времето на североизток от нас, но отново ще напомним, че ако ние не се интересуваме от него, то определено се интересува от нас. Наличието на обширни и добре организирани студени въздушни маси там, както и - на солидна снежна покривка през Централна и Южна Русия, Украйна и Молдова, са задължително условия за поява на "истински" зимни периоди и в нашата страна. В момента няма нито едно от изброените такива, а и, както се убедихме, не се очакват в следващите 10-15 дни.

Затова и тези, разчитащи на сериозна зима по студения процес от средата на следващата седмица, не бива да имат кой знае какви очаквания.