Рядък за тази зима гост посети в четвъртък и вчера руската столица: там нахлу арктичен въздух. В резултат се случи "рядък феномен", както се шегуват медиите там, а именно: заваля сняг.

Снощи бе регистрирана най-ниската температура от началото на зимата (−6,8). За сравнение - в петък сутрин минималната температура в София беше с почти 3 градуса по-ниска, минус 9.5 градуса!

>>>Вижте снимки на снега в руската столица>>>

В региона на столицата, все пак температурата спадна до -10.

В Москва падна сняг и се образува снежна покривка с височина 3 до 6 cm.

Но илюзията за зимата няма да продължи дълго. Пореден  атлантически циклон, който се движи на север, носи нова вълна от топъл въздух, нови валежи от дъжд, т.е снежната покривка в руската столица е обречена.

Вчера следобед преминаването на топлия фронт бе придружено от сняг, преминаващ в дъжд, засилване на югозападния вятър и повишение на температурата до +3.

Днес, 25 януари, времето в руската столица ще се определя от топлия сектор на споменатия циклон. През деня термометрите ще показват 0 ... + 2. Вечер обаче в зоната на студения фронт ще падне сняг, вятърът ще се усили до 19 м / сек, а на места руската столица ще наблюдава "рядко" явление - снежна буря!

В неделя по-студена въздушна маса ще се разпространи в тила на циклона. Атмосферното налягане ще се увеличи, ще се изясни и температурата ще слезе с малко, но под нулата.