Гренландските "горещи вълни" продължават, като температурите в региона масово достигат до 10-20 ° C над дългосрочните средни за този период, а на места аномалията доближава и 30 градуса.

На места температурите са с 30 градуса над обичайните

Снимка: НОАА, Туитър

Тази обстановка за пореден път се дължи на така наречения "омега-блок" или блокада, когато мощен антициклон блокира атлантическите си циклонални вихри-антиподи от преминаване по обичайния им път и ги принуждава да се отклоняват далеч на север. Така в челната им част зад полярния кръг се изнасят големи количества топъл въздух от южните ширини.

Лятото това доведе до рекордни температури и топене на територията на целия леден остров. Сега омега-блокировката постепенно отслабва, но въпреки това  ефектите и в Североизточна Европа и Гренландия остават.

Много топла въздушна маса има в части от Гренландия и по-надолу на юг до Исландия, като температурите на 850 хектопаскала (около 1400-1450 метра над морското равнище) достигат  до 10-20 ° C над обичайните за този период.

Повърхностните температури също са с до 10-20 ° C по-твисоки от средните обичайни.

Макар и впечатляващи, температурите в Гренландия все пак ще са предимно отрицателни, макар само малко под нулата (вместо нормалните за там минус 30 в момента ще бъдат минус няколко градуса под нулата), освен в крайбрежните райони, където въпреки започващата полярна нощ, ще бъде топло, с положителни температури.

Исландия и Британските острови, както и Ирландия също ще се радват на по-топло от обичайното за там време. Температурите ще бъдат около 6-10 ° C над средните в Исландия и 4-6 ° C над средните във Великобритания и Ирландия.

Ненормално топлото време в региона ще се запази до средата на седмицата.

Значителна промяна в модела на циркулацията, с предполагаемо интензивно арктично нахлуване далеч на юг към Западна Европа и дори Средиземноморието и Северна Африка, моделите рисуват за края на тази седмица и началото на следващата. При това, на Балканите времето ще остава по-топло от обичайното за края на септември.

Ще наблюдаваме и следим за вас тези прогнози и сценарии в следващите дни.