Горещата вълна в Западна Европа вчера продължи да предизвиква опустошителни горски пожари и се очаква да продължи в началото на тази седмица, когато може да счупи няколко температурни рекорда във Франция и Великобритания, предава БТА.

Тази гореща вълна е втората за малко повече от месец в Европа. Според учените увеличаването на тези явления е пряка последица от глобалното затопляне, а емисиите на парникови газове увеличават тяхната интензивност, продължителност и честота.

Във Франция, Гърция, Португалия и Испания пожарите изпепелиха хиляди хектари, принудиха хиляди хора напуснат домовете си, а миналата седмица отнеха живота на няколко пожарникари и спасители. До момента няма съобщения за загинали при пожарите във Франция и Испания, но властите в Мадрид, съобщиха, че високите температури са причинили стотици смъртни случаи.

В югозападната част на Франция мобилизацията на пожарникарите не е отслабнала, особено в департамента Жиронд, където от вторник насам близо 11 000 хектара гори бяха изпепелени. Метеорологичната служба на Франция обяви червен код за опасност от горещини в 15 департамента в западната част на страната, което е знак за пик на екстремни горещини, предаде Франс прес.

Днес може да се окаже един от най-топлите дни във Франция. "Горещините се увеличават, горещата вълна се разпространява в цялата страна", предупреждава обществената метеорологична служба, която очаква да бъдат счупени много температурни рекорди, особено в западната и югозападната част на страната.

В Тест дьо Бюш "ситуацията се влошава. Огънят е достигнал морето и се насочва на юг", се казва в съобщение в Туитър на префектурата, която призовава за "изключителна предпазливост". Двата големи пожара, които бушуват от шест дни във Франция, доведоха до евакуацията на около 16 200 души.

В социалните мрежи интернет потребители публикуваха снимки и видеоклипове, направени от морето, на този огромен пожар, чиито пламъци достигат височина от 30 метра. На тези драматични кадри се вижда как стена от черен дим се спуска към Атлантическия океан в участък от крайбрежието на Бордо, който е предпочитана дестинация от сърфисти от цял свят. Пламъците прехвърчат през дърветата край широк пясъчен плаж, а самолети цистерни прелитат ниско, за да засмучат вода от океана, пише Асошиейтед прес.

В Испания все още бушуват около 20 горски пожара, които са извън контрол в различни части на страната - от южната до крайната северозападна част на Галисия, където според властите тази седмица пожарите са унищожили около 4400 хектара растителност.

В най-южната част на страната пожарът, който избухна в петък в планината Михас близо до крайбрежния град Малага, беше овладян снощи, съобщи регионалният премиер на Андалусия Хуан Мануел Морено.

Според местните власти пожарът е унищожил близо 2000 хектара и е довел до евакуацията на над 3000 жители, но оттогава 2000 души са успели да се върнат по домовете си и се очаква да ги последват и други, каза Морено.

В неделя термометърът достигна 39 градуса в Мадрид, 39,7 градуса в Севилия (на юг) и максимум 43,4 градуса в Дон Бенито близо до Бадахос (на изток).

50-годишен мъж почина вчера от топлинен удар, докато се е разхождал по улицата в Торехон де Ардос, близо до Мадрид, съобщава службата за спешна помощ. При пристигането на спешните служби мъжът е бил в "кардиореспираторен арест" и с телесна температура 40 градуса. Предишния ден в Мадрид 60-годишен пътен работник почина след топлинен удар. Министерството на здравеопазването на Испания е изчислило, че от 10 до 14 юли включително, вследствие на изключително високите температури, са починали 237 човека, предаде ЕФЕ.

В Португалия настъпи затишие: вчера за първи път от 8 юли насам температурите не надхвърлиха 40 градуса, по данни на националната метеорологична служба, след като в четвъртък бяха достигнали рекордните за юли 47 градуса.

Настъпи затишие и на фронта на пожарите: според португалската служба за гражданска защита само един голям пожар, близо до Шавеш в най-северната част на страната, се счита за активен и "практически под контрол" в 90% от периметъра му.

Въпреки това почти цялата територия на Португалия е с "максимален", "много висок" или "висок" риск от пожари, особено в централните и северните райони.

По последни данни на португалските власти пожарите от последната седмица са причинили смъртта на двама души и са ранили около 60 души. От началото на горещата вълна те са изгорили между 12 000 и 15 000 хектара гори и храсти.

В Обединеното кралство Националната метеорологична агенция издаде първия в историята "червен" код за екстремни горещини, предупреждавайки за "опасност за живота". Метеорологичната служба съобщи, че днес или утре температурите в Южна Англия за първи път може да надхвърлят 40 градуса.

Вчера британското правителство беше обвинено, че не се отнася сериозно към горещата вълна, след като премиерът в оставка Борис Джонсън пропусна кризисна среща по темата на "Даунинг стрийт", а заместникът му Доминик Рааб изглежда приветства първия път, когато в Англия е над 40 градуса. "Разбира се, има съвети, които са израз на здрав разум: пийте вода, избягвайте слънцето в най-горещите часове и се мажете със слънцезащитни кремове, ето такива неща", каза Рааб. След което добави: "Ние обаче трябва да се радваме на слънцето."