Мнозина от българските туристи могат да бъдат изненадани от лошото време в югоизточната ни съседка на фона на силните горещини и сухото време у нас.

Нови проливни дъждове се очакват днес в района на Истанбул, където в края на миналата седмица един човек загина в наводнения след порой, предаде турската частна телевизия НТВ.

Метеоролозите прогнозират силен дъжд и гръмотевични бури да властват по места в Истанбул до вечерта, най-вече по азиатския бряг и в северните райони на мегаполиса. Виж картата на очакваната валежна зона:

Снимка: Meteoinfo.by

Възможни са наводнения, затруднения в транспорта и други негативни последствия в резултат на метеорологичната обстановка, предупреждават експертите и препоръчват на жителите на Истанбул да бъдат предпазливи.

Проливен дъжд причини сериозни наводнения в събота в Истанбул, където екипи, изпратени да изпомпат водата от подлез, откриха безжизненото тяло на един човек. Наводнени бяха пътища, офиси, жилища и магазини, в т.ч. историческият пазар Капалъчаршъ.

Контрастът на времето с това в нашата страна се дължи на сравнително малък, но активен циклонален вихър, разположен в средните слоеве на атмосферата над южната част на Черно море и Босфора. Той може да причини и повече облачност над нашето Черноморие, макар, че там подобни порои няма да има.

За разлика от тази част на Балканите и Мала Азия, над нашата страна се е разположил стабилен атмосферен гребен на високо налягане и времето ще остане сухо и много горещо.