Изследователи от университета в Индиана от 2015 до 2017 г. са регистрирали повече от 20 пъти появата на мухата L. cuprina на обществени места в централната част на Индиана.

През 1950-те този вид мухи се е появявал за кратко  в същите географски ширини близо до езерото Мичиган, по време на  кратък период с по-висока температура. Но оттогава няма доказателства за наличието на тези насекоми в региона.

Кристин Й. Пикард, професор по биология, обяснява: "Тъй като температурата се променя и расте, разпространението на насекомите също се променя. Налага им се да се придвижат на север към по-познат (хладен) климат. "

Миграцията на насекоми е важна за криминалистиката, тъй като растежът и развитието на мухите играе важна роля при определянето на продължителността на периода от настъпването на смъртта на човек или животно.

"Сестрата" на L. Cuprina, Lucilla sericata, е широко разпространена в Индиана и често се използва и в съдебната медицина. Тъй като тези два вида са тясно свързани, те трудно се различават. Ако изследователите не знаят, че работят с L. Cuprina, а не с по-често срещаната L. sericata, заключенията на (Хорейшо и Грисъм :) ) може да бъдат грешни.