Традиционните практики и методи за снабдяване с храна на местните общности от Арктика до Амазонската джунгла са застрашени от ускоряващите се климатични промени и икономически натиск, съобщава БТА, цитирайки Фондация Томсън Ройтерс и ДПА,

Това се твърди в анализ на Организацията на ООН по прехраната и земеделието (ФАО).

Хранителните системи, използвани от коренното население в различните райони на света, са сред най-устойчивите по отношение на ефикасност, избягване на отпадъците и адаптиране към сезоните, се посочва в анализа.

Тъй като за прехраната си хората разчитат на възобновяеми източници, близо до домовете им, местните общности приспособяват обработката и използването на земята спрямо особеностите на сезоните.

До неотдавна "отпадък" бе непозната дума за местните хранителни системи, се посочва в доклада на експертите от световната организация.

Те дават примери с хранителните техники и практики на коренното население във Финландия, Индия, Колумбия, Камерун, Мали, Гватемала. Хората Бака в Камерун отглеждат 80 на сто от прехраната си на своите земи, пише в доклада.

Те ловуват, отглеждат растителни култури и търгуват в общността. Известни са с използването на стотици растения за храна и лечение.

"Климатичните промени прибавят нов пласт на невероятен натиск върху местното население и прехраната му", каза Йон Фернандес де Лариноа, който ръководи отдела за коренното население към ФАО, пред Фондация Томсън Ройтерс. Той изтъкна, че местните хранителни системи страдат от суша, загуба на дивата природа, промени в сезоните, миграция и резките промени във времето.