Много ветровито ще бъде в четвъртък със силен вятър с посока от юг-югозапад. Предупреждение за опасно силни пориви със скорост до около 90 км/ч е обявено в областите Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Разград, Търговище, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

Още по-ветровито ще бъде в планините със силен, по високите и открити части бурен, югозападен вятър, съобщава БНТ.

Със силния вятър към Балканите, включително и към нашата страна, ще се пренася по-топъл въздух, а заедно с него и пустинен прах. Очакванията са концентрацията му в атмосферата да бъде повишена.

Ще се повишат и температурите и максималните в по-голямата част от страната ще бъдат между 20° и 25°, в София около 20°, по Черноморието от 15° по северното крайбрежие до 20° по южното.

ПСС: Не препоръчваме излизане във високите части на планините

Не препоръчваме излизане във високите части на планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Времето е лошо, облачно и мъгливо, а по билата духат ураганни ветрове, допълват от ПСС.

На много места вали дъжд. Температурите за момента са високи - между един и 13 градуса.

Съоръженията в курортите работят, но туристите трябва да проверяват графика им, защото е възможно някои от тях да бъдат спрени заради силните ветрове, предупреждават спасителите.

Над масивите от Западна България ще има слаби валежи от дъжд, над 2300 м - от сняг, но до обед ще спрат, а облачността ще се разкъсва и намалява, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Над масивите от източната половина от страната предиобед ще преобладава слънчево време, около и следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, главно в Родопите - придружени с гръмотевици. Ще духа силен, по най-високите части - и бурен, югозападен вятър, който следобед ще отслабва и ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 13°, на 2000 метра - около 6°.