Учени от университета "Чулалонгкорн" в Тайланд са разработили структура на циментова основа за бързо възстановяване на кораловите рифове, съобщава сайтът на учебното заведение.

Реалистичните изкуствени рифове Innovareef имат множество разклонения, които насърчават колонизацията на кораловите ларви, както и пори, позволяващи им да устоят на приливите и отливите и да осигурят убежище на различни морски видове.

Учените са покрили циментовите структури със слой калций и фосфат. Направените експерименти показват, че планулите, които се заселват в структурата, растат по-бързо, отколкото в естествените рифове - с около три до четири сантиметра годишно. За сравнение, повечето твърди корали растат с около един сантиметър годишно.

Един от недостатъците на предишните решения за изкуствени рифове, изработени от автомобилни гуми, PVC тръби и циментови кубчета е, че не се сливат с подводната среда. Освен това тези изкуствени рифове понякога биват отнесени от приливите и отливите, затрупани от пясък или се разлагат на микропластмасови отпадъци.

Сглобяването на Innovareef е на принципа на блокчетата "Лего", което улеснява транспортирането и изграждането на конструкцията.

Изследователският екип е снабдил Innovareef с оборудване за наблюдение на морската среда, за да го превърне в "интелигентна станция", която може например да измерва температурата и киселинността на водата, както и приливните сили. Непрекъснатият мониторинг на тези показатели ще даде възможност за по-ефективно отглеждане на коралите, чието оцеляване е застрашено от глобалното затопляне.