Токсичният дим от неотдавнашните горски пожари в Австралия е убил над 400 души, което е 10 пъти повече от непосредствените жертви на пламъците, пише в. "Мейл он сънди".

Изданието цитира изследването на Фей Джонстън от университета в Тасмания. Медиците са регистрирали 417 смъртни случая от замърсения въздух и хиляди хоспитализации от 5 месеца. За сравнение само 33-ма австралийци са загубили живота си от пламъците на природното бедствие. То опустоши 2000 жилища и 20 милиона хектара горски площи, при което загинаха около един милиард животни в югоизточната част на страната-континент.

В Сидни бяха регистрирани 81 дни на силно задимяване през 2019 година. Над мегаполиса през цялото това време се стелеше плътна отровна пелена. В страната като цяло са били отчетени 2027 хоспитализации, свързани с дихателни оплаквания, 1 124 хоспитализации със сърдечвосъдови проблеми и 1305 случая на болничен прием заради изострена астма.

Най-сериозно е било положението в Нов Южен Уелс, където хиляди австралийци бяха принудени да напуснат домовете си. Специалистите отчитат, че неотдавнашните пожари нямат прецедент по мащаби и интензивност в цялата история на страната. Според екипа на Фей Джонстън около 80 процента от населението на страната, което прави 25 милиона души, са били засегнати от вредния за здравето дим, причинен от горските пожари.