Климатолози установиха, че пандемията от коронавируса е намалила емисиите от въглероден диоксид и другите парникови газове, изпускани в атмосферата, със 17 процента, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

Агенциите цитират  публикация в изданието "Нейчър клаймът чейндж"..

"Това огромно снижение на показателите е много съществено от гледна точка на климата, заяви Робърт Джаксън, професор в Станфордския университет. Но то ярко илюстрира колко трудно ще ни бъде да реализираме целите, които бяха поставени в рамките на Парижкото споразумение за климата.

В този смисъл са ни нужни системни изменения, а не временно снижаване на парниковите емисии заради променените ни стратегии на поведение."

Учените обединили всички съществуващи данни, които били получени след глобалното снижение на промишленото производство, замирането на автомобилния трафик и на много други източници на парникови емисии.

За изминалите четири месеца човечеството е изработило над 1 милиард тона по-малко въглероден диоксид, отколкото прогнозираха климатолозите. Голяма част от това количество се пада на Китай -минус 250 милиона тона, на САЩ - минус 207 милиона тона, на Европа минус 123 милиона тона и на Индия- минус 98 милиона тона.

Количеството на въглероден двуокис, изпускано от авиацията,е спаднало със 75 процента, на автомобилния транспорт - с 50 процента.

При производството на леката и тежката промишленост както и на инфраструктурните предприятия, тези емисии са се понижили с 33-35 процента