В световен мащаб, най-студеното място все още продължава да бъде Антарктида, по-точно високите плата в източната и част, където е разположена станцията Восток.

Там температурата е около и под минус 60 градуса.

В северното полукълбо, където наближава зимата, атмосферата продължава бавно да изстива и при подходящите условия температурите успяват да паднат под минус 30.

Такива условия бяха наблюдавани в Якутия, станцията Иема отбеляза минимална температура от минус 32 градуса.

Вярно, макар слънцето да е ниско - само до десетина градуса над хоризонта по обед, благодарение на сухия въздух там, дневните температури са с 20 градуса по-високи, само минус 13 градуса.

Знаете ли, че дори по времето на ледниковите периоди, заради липсата на достатъчно валежи, тази част на Сибир не е била под леда, за разлика от половин Европа и северозападните части на Азия?

Иначе в следващите дни у нас нищо подобно няма да се случва, дори като най-далечно подобие на студ.

Въпреки това, слънцето продължава своя бърз бяг на юг и от ден на ден е все по-ниско над хоризонта.

За по-малко от 3 дни то слиза с по един градус (в следващите 8 дни ще слезе с 3 ъглови градуса по-ниско по обед). Инсолацията намалява от ден на ден, а нощта става все по-дълга, съответно и времето за изстиване.

Такива са неумолимите астрономически фактори: зимата не идва от север в момента у нас, но "идва от земята". Подложната повърхност се охлажда и от ден на ден температурата на приземния въздух намалява. Затова, преди 2 дни мъгли нямаше почти никъде или имаше на изолирани места в страната. Мъгли се образуват при достатъчно дълъг период за изстиване, липса на вятър и високи облаци (които спират в голяма степен охлаждането) и наличие на достатъчно висока относителна влажност на въздуха.

Вчера мъгли се задържаха на малко места, но повече, отколкото преди 2 дни.

Снимки: сат24, УК МЕТ

Тази сутрин (виж сателитната снимка) половин Източна България и част от Дунавската равнина е в мъгла. По-голямата част от тях ще се разсеят през деня, но в следващите дни мъглите ще стават все по-обширни по площ и по-продължителни, ако  не се появи някакъв друг фактор, който да ги стопира: вятър, високи облаци.

Твърде е вероятно, ако  не се появи някаква по-изявена динамика в атмосферните процеси, до началото-средата на следващата седмица мъглите да завладеят голяма част от низините.

Хубавото слънчево време ще се задържа по по-високите хълмове и, разбира се, в планините.