Отново въпроси за стабилността на енергийна система, базирана върху прекалено висок процент "зелена' енергия, без достатъчно базови и акумулиращи мощности, както и 'горещ" резерв.

Според (фалиралата) най-голяма електрокомпания в щата, спиранията на тока отново се налагали заради опасността от горски и полски пожари.

ЛА Таймс в последния си брой пише, че повече от половин милион клиенти на доставчика на електричество могат да останат без ток тази седмица, тъй като Калифорния е заплашена от горещо време, силни ветрове и повишен потенциал за бързо разпространяващи се пожари.

Компанията "Едисън", друг електроразпределител в Южна Калифорния заяви, че повече от 308 000 клиенти в седем окръга - Вентура, Лос Анджелис, Сан Бернардино, Ривърсайд, Ориндж, Керн и Санта Барбара ще имат прекъсвания на ел захранването, започващи вчера вечерта и продължавайки и днес, четвъртък.

Pacific Gas & Electric Co. в сряда преустанови захранването на клиентите си в подножието на Сиера Невада около 2:00 местно време. Час по-късно окръзите в северната зона на залива Сан Франциско също бяха подложени на спиране на тока.

Снимки: Twitter

До 13:00 ч. В четвъртък, части от окръзите Сан Матео и Керн също ще бъдат на тъмно. Очаква се общо още 179 000 клиенти да останат без ток.

San Diego Gas & Electric Co. е предупредила около 24 000 свои клиенти в няколко общини, че могат да бъдат подложени на спиране на захранването поради силните ветрове.

С любопитен материал излиза днес и Ню Йорк Таймс.

В резюме той може да бъде описан така: "Жители на смятания за най-привилегирован щат (Калифорния) изпитват на гърба си евентуалните последици от бъдещите изменения на климата". Има се предвид, че отново са оставени без електричество.

Напомняме, че това се случва за втори път в подобен огромен мащаб, само в рамките на около 2 седмици.