Студеният фронт у нас снощи причини кратък порой и прекъсвания в електрозахранването, но това са обичайни летни явления.

По-необичайно е все по-честото повтаряне на унищожителни градушки и силни, макар краткотрайни, порои. 

Последствията от едно такова явление е споделена в Туитър от потребител на име Dati Meteo Asti. Снимките показват напълно изпочупен покрив, счупени керемиди и стъкла на коли и тъжната гледка на количка, пълна с убити от огромните ледени късове, явно изненадани на открито домашни птици.

>>>>Вижте снимки от пораженията във Верчели>>>>

Възможно е да си зададем въпроса, дали метеоявления от подобен вид зачестяват или просто глобалните социални мрежи ги правят по-известни отпреди, в ерата на офлайн общуването?

И двете.

Но първото пряко следствие на глобалното затопляне.

Повишаването на температурата на единица обем въздух прави възможно увеличаването на абсолютното му водо ъдържание под формата на водни пари с 7 процента.

Въздушните маси лете се затоплят най-силно и във височина. Затова околните морета  и океани успяват да "напомпат" с десетки проценти повече влага в един  и същ обем, при това на значително по-големи височини спрямо период от средата на миналия век.

У нас също може да наблюдаваме зачестяване на пороите и причинените от тях неблагоприятни последствия - наводнения.

Следващият потенциално опасен ден е в сряда, когато у нас се срещат топли и влажни средиземноморски въздушни маси и доста хладен екс-арктически въздух от северните ледовити акватории. Това ще причини порои и, вероятно локални наводнения.

>>> Можете да посетите и нашата Фейсбук-страница>>>>