Най-малко 710 000 души в Югозападна Япония получиха днес от местните власти препоръка да напуснат домовете си и да се преместят в евакуационни центрове заради силните дъждове, обхванали региона. Това съобщи японската телевизия, цитирана от ТАСС.

Снимка: АР/БТА

Препоръката се отнася за жителите на три префектури - Нагасаки, Сага и Фукуока - където в редица райони възникна заплаха от преливане на реки и свлачища. Евакуационните центрове са организирани в административни сгради и училища.

Според прогнозите на синоптиците в течение на днешния ден над Югозападна Япония ще се изсипе над 500 мм дъжд. Най-тежка към момента е ситуацията в Сага, където улиците на някои градове са под вода. Тази сутрин там загина мъж, чийто автомобил бил отнесен в река, докато е бил зад волана.

Снимка: АР/БТА

Силните дъждове нарушиха и транспортните връзки: в Нагасаки, Сага и Фукуока е отменено движението на влаковете по редица направления, затворени са и магистрални участъци.

Вижте още снимки >>

Метеорологичната служба на Япония заяви, че в някои райони на северната част на остров Кюшу валят поройни дъждове, каквито има веднъж на няколко десетилетия, отбелязва Ройтерс.

Тя обяви най-високата пета степен на опасност.