Повече от 40% от ледените шелфове на Антарктида са се свили от 1997 г. насам, като почти половината от тях не показват признаци на възстановяване, сочи широко отразено проучване.

Изследователите са изчислили, че между 1997 г. и 2021 г. в западната част на антарктическия континент са били загубени 67 трлн. тона лед, а в източната част са били добавени 59 трлн. тона, което е довело до нетна загуба от 7,5 трлн. тона, съобщава Press Association.

Изданието добавя: "Топлата вода в западната част на континента топи леда, докато на изток ледените шелфове или са останали същите, или са се увеличили, тъй като водата там е по-студена."

Вестник "Вашингтон пост" добавя, че загубата на лед "потенциално ускорява покачването на морското равнище, тъй като позволява на повече сухоземен лед да се влее в океана".

Водещият автор на изследването д-р Бенджамин Дейвисън от Университета в Лийдс казва пред изданието: "Изненадващият резултат за мен беше колко много ледени шелфове се влошават толкова значително и непрекъснато.

Много ледени шелфове, не само големите, постоянно губят маса с течение на времето, без признаци на възстановяване."