Пожарите от изминалия месец, в които изгоряха големи горски площи в Гърция, са нанесли големи щети на пчеларството в страната, като според някои оценки са унищожени повече от 9000 кошера, пише агенция ДПА.

Особено тежко е било въздействието на пожарите на остров Евбея (Евия), основният производител на боров мед в страната, където изгоряха повече от 50 000 хектара, основно борова гора.

"Унищожението на старите борови гори донесе големи загуби на гръцкото пчеларство и ще продължи да носи през следващите 30 години," е заявил пред гръцката агенция АНА председателят на Гръцкото сдружение на пчеларите Василис Дурас.

Според Дурас за възстановяване на горите до състоянието преди пожарите ще бъдат необходими поне три десетилетия, като годишната загуба на мед ще възлезе на около 5000 тона или повече.

"Пчелите ни дават много повече чрез опрашването в селското стопанство и поддържането на биоразнообразието, отколкото във вид на мед," е заявил Дурас пред АНА, като е поискал държавна подкрепа за възстановяване на пчеларството.

В Турция пожарите засегнаха тежко окръг Мугла, който е основен производител на мед, като също доведоха до спад на производството на мед с 80 процента.

За да станат новозасадените борове подходящи за производство на мед, са необходими 25 години, е заявил Доган Кантарджъ, професор по екология от Истанбулския университет, пред ДПА.