Дигиталната версия на облачния атлас от 2017 година замени печатното издание, публикувано в края на 19 век. Преди дни тя беше преведена на официалните езици на ООН.

"Международният атлас на облаците е най-авторитетният и изчерпателен справочник за идентифициране на облаци и други метеорологични събития. Освен че е популярен сред наблюдателите и любителите, атласът служи като важен учебен материал за професионалисти, работещи в метеорологичните служби, както и в индустрии като авиацията и корабоплаването ", заяви генералният секретар на СМО Петтери Таалас.

"СМО има удоволствието да представи атласа на всички официални езици на Организацията на обединените нации. Сега съдържанието ще бъде достъпно за милиони хора, които искат да наблюдават облаците, дори от собствените си домове в контекста на продължаващата пандемия COVID-19 ", каза г-н Taalas.

"В период на социална дистанция, самоизолация и дестабилизирано ежедневие, атласът (International Cloud Atlas) предлага авторитетна информация за ентусиасти, студенти и преподаватели на науката", каза той.

"Облаците играят важна роля в метеорологичните прогнози и предупреждения. Те допринасят за функционирането на хидрологичния цикъл и на цялата климатична система. В цялата история те са вдъхновявали художници, поети, музиканти, фотографи и безброй други творчески хора ", каза г-н Таалас.

Международният атлас на облаците съдържа изображения, дефиниции и обяснения, признати и използвани от всички 193 членове и територии на WMO. Уеб порталът обединява всички видове измервания, включително високотехнологични наземни измервания, наблюдения на място и дистанционно наблюдение и космически наблюдения, за да помогнат на наблюдателите да разберат условията, при които се образуват облаци.

Хостът на уеб портала е на ресурсите на Хонконгската обсерватория. MeteoSwiss предостави финансова подкрепа за превода на този мащабен проект. Това събитие, както и няколко други, е предназначено да съвпадне със 70-годишнината на WMO.

Международното издание Atlas of Clouds за 2017 г. включваше нови класификации, включително volutus или ролкови облаци; облаци, генерирани от човешка дейност, като кондензна пътека - парна следа, която понякога се появява зад самолети др. 

Класификация

Сегашната международна система за класификация на облаците, базирана на латински имена, датира от 1803 г., когато любителят-метеоролог Люк Хауърд пише "Есе за изменението на облаците".

Има 10 основни "рода" на облаците, които се определят в съответствие с мястото на образуване на облаци в небето и приблизителния им вид. В новия международен облачен атлас не са добавени нови родове към съществуващите 10 облачни рода.

Основата на облаците от горния слой обикновено е разположена на надморска височина от около 5000 метра (16 500 фута), облаците от средния слой обикновено са в диапазона от 2 000 до 7 000 метра (6,500 до 23 000 фута), а облаците от долния слой обикновено са на височина не повече от 2000 метра (6 500 фута).

Повечето имена на облаци съдържат латински префикси и наставки, които в комбинация показват естеството на облака. Те включват:

• "alto" (high-): среден слой (въпреки че "alto" на латински означава "високо");

• "cirrus" / "cirro" (cirrus / cirrus): цирус, тънък;

• "cumulus" / "cumulo" (cumulus / кумулус): струпван, куп;

• "nimbus" / "nimbo" 

• "прослойка" / "страто" (слоеста / слоеста): плоска, слоеста и гладка.

Десетте рода са разделени на "видове", описващи формата и вътрешната структура на облаците, и "сортове", описващи тяхната прозрачност и местоположение. Общо има около 100 комбинации.

 

Нови актуализирани функции

В публикацията на Международния атлас на облаците през 2017 г. беше добавен нов тип облаци: "volutus" (от латинското "volutus" - навит на руло), които се образуват във високия слой и слоести кумуларни облаци. Добавени са и пет нови допълнителни функции:

"Asperitas" (в превод от латински означава "грапавост") - поразителен вълнообразен облак;

"Cavum" обикновено е кръгла (понякога линейна) дупка с ясни граници в тънък слой от преохлаждащ се течен капков облак;

"Cauda" - облак, често наричан иглолистен;

"Флуктус" - облак, известен като "вълната на Келвин-Хелмхолц";

Мурус е облак, известен като стеноподобен.

Международният атлас на облаците за 2017 г. също предлага пет нови "специални облака": катарактагенитус, фламмагенитус, хомогенитус, силивагенит и хомомутатус. Наставката "генитус" показва локализирани фактори, довели до образуването или растежа на облаците, а наставката "mutatus" се добавя, когато такива фактори са довели до промяна на облака от различна форма.

Тези специални облаци са свързани от големи водопади, локализирана топлина от горски пожари и насищане на въздуха над гори и човешки местообитания. Така че пример за облаци "хомогенитус" е инверсионната следа, наблюдавана понякога над самолет.