Макар че през последните няколко седмици екстремните глобални температури, които светът преживява в момента, не бяха отразявани в новините заради катастрофалните горски пожари в Канада и на Хаваите и тропическата буря в Калифорния, досега през всеки ден от август в света са регистрирани рекордно високи дневни температури. Съобщението е на сайта  heclimatebrink.

Фигурата по-долу, от набора от данни от реанализа JRA-55, показва дневните глобални температури до 18 август. Черната линия показва 2023 г. до момента, а червената линия - настоящата рекордьорка за най-топла година (2016 г.).

Сн. НОАА/ЕРА55

Макар че този набор от данни за повторен анализ показва данни само от 1955 г., други набори от данни за температурата на повърхността, като Berkeley Earth, потвърждават, че сме свидетели на рекордни месечни горещини в световен мащаб от началото на записите на глобалната температура през 1850 г.

Тъй като всеки от първите 18 дни на месеца поставя нови рекорди за всички времена (или ги изравнява в случая с 14 август), почти сигурно е, че август 2023 г. ще бъде най-топлият август от 1850 г. насам.

Снимка: JRA55

Това вече се случи с месец юли и става на фона на започнал, но все още "неразгърнал се" напълно Ел Ниньо (топлата фаза на Южната Тихоокеанска осцилация).

Обикновено най-топлите рекордни години (последната  - през 2016) се отбелязват след достатъчно силен Ел Ниньо или в годината след това.