В най-южната република на Централна Азия - Таджикистан, толкова високи температури не са се случвали от 1993 г. насам.

Времето сякаш компенсира декемврийския студ там, за разлика от Европа и Америка.

Първият зимен месец в тази страна беше с повече от 2 градуса по-студен от нормата. През януари за кратко се върнаха топлите дни и средно месецът също беше студен. Но през февруари топлината започна да се настанява още от първите му дни.

Ако през първите пет дни на месеца дневната температура се поддържаше в диапазона от 12 до 17 градуса, то през следващите дни  термометрите уверено се приближаваха до +20 градуса. Вчера, понеделник времето беше почти лятно.

През деня в Душанбе въздухът се затопли до +22,4, което стана дневен рекорд, вече пети за този месец. Средната дневна температура надвишава дългосрочните климатични стойности (нормите) с почти 8 градуса.

Не само в Таджикистан, но и в други републики на Централна Азия, в последните дни температурата на въздуха надвишава обичайните показатели за това време на годината с 8-12 градуса.

Температурата се повиши до двадесет градуса в столицата на Туркменистан - Душанбе, а в столицата на Узбекистан, Ташкент, въздухът се затопли до +21,2 градуса.

В столицата на Киргизстан Бишкек беше +17,1, а в столицата на Казахстан, град Нур-Султан, той дори не е преминал нулевата граница, а дневният максимум е бил -1,8 градуса, което също е над нормата.

На картата в заглавната снимка се виждат мощните отрицателни аномалии в части от САЩ, Северен Сибир и Европа и положителната в Централна Азия и Арктика.