Септември е третият месец на текущата година от юни насам в Северното полукълбо, който се оказва най-горещ в историята на редовните метеорологични наблюдения на планетата, т.е. от 1891 г.

Средната му температура,  с точност до 0,1 °, повтори резултатите от септември 2015 и 2016 г.

В почти цялото полукълбо (виж картата) са надвишени обичайните температури на въздуха.

Септември - *пореден най-горещ месец* в Северното полукълбо

Снимка: ГМЦ РФ

В Северна Америка, Евразия, Северна Африка и Арктическия регион  на места превишението е 2-4 ° или повече. В САЩ беше отбелязан най-горещият септември в историята на страната, в Китай и Арктика - вторият най-горещ. Най-студен месецът беше само в Индия, малка част от океаните и частично в Източна Европа. Нашата страна не е в това число - у нас месецът също беше с над два градуса по-топъл от обичайното и всички помним, че практически, с изключение на 3-4 дни, месецът беше летен.

В по-голямата част от Русия температурният фон е съответствал на нормата. Над нея с около 2 ° месечната температура е била в определени райони на Арктика (Таймир, Чукотка и Арктическите архипелази), както и в Република Тива, а на юг от Иркутска област, Република Бурятия и Забайкалския край, съобщава руската метеоагенция ГМЦ. В Русия като цяло средната температура на въздуха през септември е надхвърлила нормата с 1 °, което се случва доста често. Само през този век, т.е за последните 19 години - за десети път.