Силните ветрове при тропическите циклони могат да създадат изклюително тежки условия, които да увредят коралови рифове на разстояние от хиляда километра, съобщи ДПА.

Това е установило проучване на специалисти от Австралийския институт по морски изследвания, чиито резултати бяха публикувани в сп. "Глоубъл чейндж байолъджи".

Досега конвеционалното моделиране, използвано при прогнозирането на това дали циклони, урагани и тайфуни ще повлияят на коралите, допускаше, че най-тежки поражения се нанасят в рамките на сто километра от пътя на бурята.

Австралийските учени изследвали въздействието на бавно движещия се циклона Луа от 2012 г. върху рифа Скот, по северозападното крайбрежие на Западна Австралия.

Зоната на циклона с най-мощни ветрове била на около 500 км от рифа. Но вълнението, предизвикано от циклона, продължило три дни и половина и вълните стигали височина от четири до двадесет метра в зоната на рифа. В резултат на това били унищожени около петдесет на сто от вид каменисти корали на рифа, както и почти всички корали от вида аркопора.

Подобни щети били открити и на риф на около 300 километра от Скот.

Възстановяването след подобно поражение е бавен процес, който може да отнеме десетилетие и дори повече, казва Мари Пуотинен, ръководител на изследването.