Студен фронт премина вчера над Северозападна Европа, която зъзне от студ, съобщи Франс прес.

Нидерландия бе връхлетяна от снежна буря за първи път от повече от 10 години. Страната и части от съседна Германия бяха покрити със сняг, който предизвика смущения в железопътния, въздушния и автомобилния транспорт.

Много хора в нидерландски и германски градове излязоха навън да карат шейна или да си играят със снега въпреки студеното време - термометрите показваха минус 5 градуса. Националната метеорологична агенция на Нидерландия издаде предупреждение за лошо време "червен код" в цялата страна вчера - нещо, което се случва изключително рядко. Снежната покривка беше между 5 и 10 сантиметра, но на места достигна до 30.

Нидерландия

Снимка: AP/БТА

Над 80 автомобила са излезли от пътя в Нидерландия заради заледявания. Властите призоваха хората да избягват да шофират.

От другата страна на Северно море, Великобритания също бе затрупана от обилни снеговалежи, донесени от бурята Дарси, както бе наречен метеорологичният феномен от холандските синоптици. Скоростта на вятъра достигаше 90 километра в час.

Германия

Снимка: AP/БТА

Снежен Берлин

Снимка: AP/БТА

Великобритания

Снимка: AP/БТА

Пясък от Сахар пък покри Южна Европа

Ттоплите въздушни течения от Африка пък донесоха в Южна Европа прах от пустинята Сахара. Пейзажът в десетки градове в южните части на Стария континент вчера се оцвети в жълто до наситено оранжево.

И докато метеорологичното явление не е рядко, този път различното е неговият мащаб. По-силните ветрове са донесли повече прахови частици от Сахара.

За страната ни в понеделник е обявен жълт код за силен вятър, който в планините може да достига над 100 км/ч. Продължава мощният пренос на фин пясък от пустините на Северна Африка към Европа. В следващите дни облакът ще обхване райони на Централна Европа и Балканите.

Една част от праха Сахара вече е преминала през страната ни, каза синоптикът в НИМХ Анастасия Кирилова пред БНТ. 

"Освен замърсяването с прах, което създава неудобства, той не е опасен, защото е с естествен произход, не е химическо замърсяване, така че няма основания за тревоги, просто е природен феномен, който се случва няколко пъти годишно", допълни синоптикът.

В България не са засечени някакви изключителни количества, за разлика от Югозападна Европа - във Франция, Италия и Испания,

През първата половина от седмицата ще бъде доста топло и температурите ще се запазят над нормата с променлива облачност. Превалявания ще има днес и във вторник срещу сряда, а в следобедните часове в четвъртък също ще превали дъжд.

От петък започва рязко застудяване. Температурите ще се понижат значително, ще има и валежи от сняг. От петък ни очакват отрицателни и дневни, и нощни температури. Минималните ще са в София близо до минус 10 градуса, а максималните - минус 5, минус 4.

Валежи от сняг се очакват в неделя, като по-значителни ще са в южните и източните райони. Но в цялата страна има условия за превалявания. До края на второто десетдневие и през третото десетдневие температурите ще останат около нормата за февруари.

"Засега има изгледи в началото на март да е по-скоро топло и без валежи, но е далече и е рано да се ангажираме с конкретна прогноза", заяви Кирилова.

Снежна буря и в САЩ

Втора голяма снежна буря за една седмица премина над североизточната част на САЩ, покривайки региона със сняг, предаде Асошиейтед прес.

До ранния следобед вчера в части от щатите Ню Джърси и Кънектикът вече се бе образувала снежна покривка между 12 и 17 сантиметра. В емблематичния Сентръл парк в Ню Йорк бяха натрупали над 7 сантиметра. Най-голяма снежна покривка се бе образувала западно от Филаделфия - над 27 сантиметра.

Ню Йорк

Снимка: AP/БТА

Прогнозите са да падне сняг и в столицата Вашингтон.

На 1 февруари снежна буря премина над американския Североизток, като на места натрупа над 60 сантиметра сняг. Тя доведе до отлагане на поставянето на ваксина срещу КОВИД-19 на стотици хора в Ню Йорк и на други места.

Ню Йорк

Снимка: AP/БТА

Този път снеговалежът няма да доведе до затваряне на ваксинационни центрове в най-многолюдния град в САЩ, заяви кметът Бил де Блазио.