Покривът на склад на летището в Истанбул се срути под натиска на снега, който затрупа тази част на Турция. По това време там е имало човек, пазач на този склад, който явно не е пострадал.

Любителски кадри показват хората да си пробиват път през снега на летището и бавно движещите коли по пътищата в близост.

Летище Истанбул ще остане затворено поне до обяд днес заради обилния снеговалеж, който затруднява транспорта в целия град, съобщи Ройтерс.

"Отмяната на полетните операции е удължена до 10 ч. по Гринуич (13 ч. местно или 12 ч. българско време - б.ред.) на 25 януари поради неблагоприятните метеорологични условия", се казва в съобщение на сайта на летище Истанбул.

В понеделник турският национален авиопревозвач Търкиш еърлайнс обяви, че е отменил всички полети от летището.

Хиляди пътници са блокирани на терминала на истанбулското летище в очакване на възобновяване на полетите, съобщи ТАСС.

Летището Истанбул е едно от най-новите и модерни летища, построени през последните десетилетия. Имаше много спорове около изграждането на това летище и отне много време за завършване. Много експерти казват, че мястото, където е поставено, е предразположено към опасни въздушни течения и че могат да се случат много нежелани неща.

Валията на Истанбул Али Йерликая съобщи в Туитър, че частни автомобили няма да бъдат допускани по пътищата до 13 ч. местно време, за да се даде възможност на аварийните екипи да разчистят улиците. Във видеоматериал, разпространен от валията, се виждат леки автомобили и камиони, блокирани в снега.

В Истанбул, чието население е 16 милиона, властите отмениха междуградски автобуси и временно спряха трафика в града, идващ от тракийската област. Хора, закъсали по пътищата, изоставиха колите си и се прибираха пеша или с метрото и друг обществен транспорт, предаде Асошиейтед прес.

Училищата в Турция са в зимна ваканция, но университетите прекратиха за два дни занятия. Канцеларията на валията на Истанбул обяви, че държавните служители днес ще могат да не ходят на работа. Това не важи за работещите в сигурността, здравеопазването и транспорта. "Тежка нощ", каза вчера кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, призова хората да не излизат навън и каза, че в някои части на Истанбул дебелината на снежната покривка е 80-85 сантиметра.

По последни прогнози снеговалежът в Истанбул може да продължи още няколко дни.

Турското Управление по извънредните ситуации препоръча на жителите на всички региони, където вали сняг, по възможност да останат по домовете си. Най-силни снеговалежи има в северозападните окръзи на Турция в района на Мраморно море, където средно е паднал 20-30 см сняг. Сняг вали и в някои централни окръзи, очаква се снеговалеж и в курортите Анталия, Мармарис и Бодрум

Тежка остава и зимната обстановка в съседна Гърция. В страната днес е неработен ден.

Неработен ден в Гърция заради снега

Лошото време засегна и няколко острова в Егейско море. Гръцкото правителство обяви днешния ден за неработен за района на голяма Атина, част от Централна Гърция и някои острови, за да може хората да си останат по домовете. "Молим гражданите да не излизат. Това ще е трудна нощ", каза снощи министърът за климатичните промени и гражданската защита Христос Стилианидес и добави, че някои райони снежната покривка е "безпрецедентно" голяма.

Сняг покри вчера Атина и предградията й, обърка транспорта, спря работата на ваксинационните центрове и затвори училищата, предаде Ройтерс. Заради бурята "Елпида" водачи се оказаха блокиране с часове на околовръстния път на Атина и се наложи да чакат помощ от спасителни екипи. Силните снеговалежи по принцип са рядкост за Атина, но за втора поредна година градът е засегнат от снежни бури, отбелязва Ройтерс.

В Албания заради студеното време вчера за три дни са затворени началните училища и гимназиите. В Източна Албания температурата падна до минус 17. Населението е посъветвано да не използва колите си.