Заради лошото време и обилния снеговалеж в област Истанбул е въведена временна забрана за влизане на всякакви видове превозни средства, идващи от областите Одрин, Къркларели и Текирдаг (целия Тракийски регион) към област Истанбул, съобщиха от МВнР.

Междувременно стана ясно, че футболният "Марица" (Пловдив) е блокиран над четири часа на 20 километра от Истанбул, заради обилен снеговалеж.

Всички момчета от отбора се чувстват добре и имат всичко необходимо, предава БНР.

След отварянето на пътя тимът ще продължи към Анталия най вероятно с автобус.

 

Малко по-рано турските власти спряха и движението на летище Истанбул за един час днес заради силния снеговалеж, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на ТРТ.

Движението по много други пътни артерии в Турция е затруднено заради лошото време.

Много пътища са затрупани заради силния снеговалеж, започнал през уикенда. Това накара властите да затворят училищата в някои части на страната.

Снимка: AP/БТА

Турската агенция за бедствия и аварии (АФАД) съобщава за хиляди блокирани хора заради неблагоприятното време.

В съобщение на АФАД се посочва, че 4603 души са блокирани в цялата страна. Аварийни екипи са разнесли хиляди пакети с храна и напитки на блокираните хора.

Други 6750 души са били настанени в специализирани центрове в седем области на страната.

По информация на генералното ни консулство в Одрин местните власти са уверили, че е създадена организация и в трите области за настаняване на бедстващи граждани в студентски общежития, като с приоритет са шофьорите на тежкотоварни МПС.

Генералното консулство на Република България в Одрин е в готовност да окаже съдействие при необходимост на българските граждани на територията на областите Одрин, Къркларели и Текирдаг.

Междувременно лошото време и обилният снеговалеж са обхванали и Гърция.

Вторият и изключително интензивен амтосферен фронт "Елпида" е в процес на развитие, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА. Лошите атмосферни условия обхванаха страната в събота.

Според Националната метеорологчна служба (ЕМИ) основните характеристики на втората вълна ще бъдат много ниските температури, силният снеговалеж дори и в равнинните райони в Северна и Източна Гърция, както и на егейските острови. В района се очакват и северни ветрове от 8 и 9 бала.

Извънредните атмосферни условия ще се наблюдават в Гърция днес и утре, като сняг се очаква дори и в равнините, включително в района на Атика.

Превантивно училищата ще останат затворени днес и утре в област Атика.

Държавата съветва гражданите да избягват неналожителни излизания.

Компанията за жп превози СТАСИ съобщи в понеделник, че заради сняг по релсите няма да се движи метрото до международното летище в Атина. Мотрисите ще спират на станцията Дукисис Плакентиас.

Съобщено беше и за проблеми по метролиния 1 на електрическата железница, където мотрисите се движат от Пирея до станция Ирини. Работи се и по отстраняване на сняг от линията между станциите Ирини и Кифисия.

Трамвайната мрежа, която временно беше блокирана заради опасността от подхлъзване на спирка Вулиагмени, по-късно е възстановила работа и трамваите спират на спирка Синтагма, съобщават от СТАСИ.

Превозвачът ТРАИНОСЕ също съобщава за прекъсване на жп услугите заради снега от летището в Атина до Ано Лиосия, както и по трасето Атина Халкида.

Снимка: AP/БТА

Градски автобуси и тролеи са спрени от движение заради силния снеговалеж, съобщи компанията за обществен транспорт в Атина (ОАСА). По няколко линии е имало проблеми и превозните средства са били принудени да спрат да се движат днес сутринта.

Гръцкият парламент спря работа заради лошите метеорологични условия в района на Атика. Решение относно възможно удължаване на мярката се очаква да се вземе този следобед, когато има среща на администрацията.

Служителите на публичния сектор са били изпратени вкъщи след указание на министерството на вътрешните работи. Указанието изключва служителите, чиято дейност директно е свързана с решаване на проблеми, предизвикани от лошото време.

Снимка: AP/БТА

"Метеорологична обстановка в Гърция е тежка. Очаква се ситуацията в област Атика да се влоши в следобедните часове, като атмосферните условия ще бъдат същите и утре", заяви говорителят на правителството Янис Иконому на пресконференция днес.

"Държавната система е на разположение да си сътрудничи с местната власт където е необходимо, за да се решат проблемите, причинени от лошото време", заяви той.

Иконому подчерта, че са създадени координационни центрове в районите, застрашени от лошото време, с участието на противопожарната служба, полицията, въоржените сили, местните власти.