Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес жълт код (първа степен на предупреждение) за значителни валежи в западната половина от страната и за силен вятър поради преминаването на студен атмосферен фронт. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

На места в страната валежите ще достигат до 35 литра на квадратен метър. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и на места ще се усили до 20-22 метра в секунда.

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. В сутрешните часове на места в низините и котловините в Източна България видимостта ще е намалена. От северозапад облачността ще се увеличава и вплътнява, ще има валежи от дъжд, значителни на много места в западната половина от страната.

Снимка: НИМХ

Малко преди обяд в София започна да вали.

В Югоизточна България валежите ще са по-късно вечерта и през нощта срещу четвъртък там е възможно и да прегърми. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-югозапад, който постепенно ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Максималните температури ще са от 13-15 градуса в Северозападна България до 23-25 градуса в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня ще продължи да духа югозападен вятър. В София максималната температура ще е около 15 градуса.

В планините днес ще е предимно облачно с валежи от дъжд, значителни в масивите от Южна България, а над 2500 метра валежите ще са от сняг.