В следващите няколко дни поредица от студени нахлувания в съединените щати ще превърне първите 10-15 дни на месеца в едни от най-студените за това време на пролетта през последните години.

Атмосферната река, течаща в горната част на тропосферата ще слиза на югоизток приблизително през диагонала, разделящ страната по средата от северозапад на югоизток.

При земя над североизточно разположените от струйния поток щати ще прониква студен арктичен въздух от Канада и Арктика. Подобни обстановки там са сравнително чести и са благоприятствани от липсата на хоризонтално разположени на картата планински вериги (в посока изток-запад), за разлика от Европа, където Алпи, Балкани, Пиринеи, Карпати, в голяма степен смекчават арктическите нахлувания с определена посока и оформят по-мек и не толкова рязкоконтинентален климат на юг от себе си.

В замяна на студеното време в североизточните щати, югозападно от струйния поток силното слънце и антициклоналното време ще засилват горещината и в Калифорния ще се радват на още по-горещо дори от нормалното за там време.

Студеният период на североизток, от своя страна, ще се проточи поне до средата на месеца.

Видно от картата, се очакват температури с до 10-12, а в някои дни по места и повече, по-ниски от обичайните температури за периода.

Възможни са и валежи от мокър сняг, а по по-високите места и сняг, както и мраз - отрицателни сутрешни температури.

Без съмнение, това означава  и неприятности за селското стопанство и зеленчукопроизводителите там.