Учени установиха, че субантарктическите пингвини не са един вид, а цели четири вида, съобщи Би Би Си.

Те се различават по форма и размер и могат да се разграничат по ДНК. С новото разделение броят на видовете пингвини се увеличава от 18 на 21.

"Тези видове си приличат много и е трудно да ги разграничиш само като ги гледаш", казва д-р Джейн Йънгър от центъра "Милнър" в университета на Бат. "Но ако секвенираме геномите им ясно се вижда, че са различни. Можем да го определим и след някои измервания".

По отношение на климатичните промени, субантарктическите пингвини се справят по-добре от другите видове пингвини, но учените отбелязват, че някои популации не са наблюдавани от десетилетия.

Броят им се увеличава на Антарктическия полуостров, но е намалял на някои от съседните острови.

В течение на стотици хиляди години субантрактическите пингвини са се изолирали един от друг до такава степен, че те не се чифтосват помежду си, макар че лесно могат да преплуват разстоянието, което ги разделя. Затова те могат да се отделят в четири различни вида, които обитават различни райони в южното полукълбо, на Антарктида и на север, където климатът е по-мек, смятат учените.

В публикация в сп."Еколоджи енд еволюшън" се прави преглед на генома на субантрактическите пиингвини на Фолклендските острови и на остров Южна Джорджия в южния Атлантически океан, на Южните Шетландски острови в Антарктическия океан и на архипелага Кергелен в Индийския океан.

Сега субантарктическите пингвини са разделени на два подвида. Промяната в класификацията трябва да бъде одобрена от международен екип учени, преди да бъде официално възприета.