Температурни рекорди бяха измерени в Търговище, Ловеч, Русе, Хасково, Варна, Плевен. В много градове на страната измерената температура бе над 30 градуса. 

Температурен рекорд от 31,6 градуса е отчетен днес в Търговище. Максималната измерена температура за датата 15 април досега е била 25,8 градуса, регистрирани през 2000 г., каза за БТА ръководителят на Метеорологичната обсерватория в областния град Красимира Стойчева.

Според данните на институцията максималната температура за месец април е 33,5 градуса, отчетени на 10 април 1985 г. По думите на специалисти гоним този рекорд, тъй като в следобедните часове има вероятност температурите да се покачат още малко.

Най-студено на 15 април е било през 1996 година, когато в регистрите са записани минус 0,5 градуса.

Стойчева добави, че утре времето над региона ще продължи да бъде топло. Очакваните температури са около 30 градуса, ще бъде ясно, с умерен вятър. Промяна ще настъпи в сряда, когато предстои захлаждане - облачността ще се увеличава, ще има и поривист вятър.

Максимална температура от 33 градуса на сянка е измерена този следобед в Ловеч, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в люляковия град.

Досега най-топло на датата 15 април е било през 1950 г., когато термометрите са отчели 26,6 градуса.

Максимална температура от 33,6 градуса на сянка е измерена този следобед в Русе, което е рекорд за тази дата. Това съобщиха за БТА от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Досега най-топло на 15-и април е било през 2000 г., когато термометрите са отчели 28,4 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1996 г. - 0,3 градуса.

Температурен рекорд е регистриран във Варна - 30.3 градуса. Това е с близо 8 градуса повече от предишния рекорд от 1930 година, когато на 15 април са измерени 22.6 градуса.

Рекордните за 15 април в цялата 90-годишна история на мониторинга на времето в Хасково 31,5 градуса бяха измерени в южния областен център, съобщиха от местната хидрометереологична обсерватория.

Досега най-топло на днешния ден е било през 1917-а и 1950 година, когато живакът е стигнал 27 градуса.

В Плевен и Кнежа е подобрен температурният рекорд за горещо време на 15 април, съобщи Димитър Александров, метеоролог в плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология. В 14:00 часа измерената в Плевен температура е била 31 градуса, а в Кнежа - 31,7 градуса. И в двата града е подобрена рекордната температура от 27,8 градуса за 15 април, отчетена през 1950 г. в Кнежа и през 1961 г. - в Плевен, показа справката на плевенските метеоролози.

Температури над 30 градуса бяха измерени на много места в страната в ранния следобед.

В 15.00 часа във Велико Търново, Монтана, където беше 31 градуса. В Пловдив, Бургас, Видин, Шумен, Разград, Добрич, Силистра и Кюстендил бяха отчетени 30 градуса. В Стара Загора - 29 градуса. В София, Благоевград, Сливен и Кърджали - 28 градуса.

Утре времето отново ще бъде предимно слънчево, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология. Следобед от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 28°. В сряда ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места в страната ще има валежи, в Северна и Западна България ще са временно интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури. Температурите ще бъдат все още сравнително високи, максималните - от 18°-20° в западните, до 28°-29° в източните райони. В четвъртък ще се задържи със значителна облачност и валежи, понижението на температурите ще продължи.